Referencer

"Vi sætter sikkerheden først"

I dag kører cirka 60 af Falcks ambulancer på Neste MY Renewable Diesel.

"I al slags vejr og ved alle temperaturer, i alle dieselmotorer, i alle situationer – skal vores transport være pålidelig", siger Thomas Dahl, flådechef hos Falck.

Men hvordan startede I med det fossilfrie brændstof?
Thomas fortsætter: ”Falck har historisk set en samfundsforpligtelse, der strækker sig over 100 år. Vi skal ikke bare være her, vi skal være en del af den løbende samfundsudvikling, hvor miljøet er et stærkt prioriteret område. Omstillingen af vores bilflåde er noget, der både har taget tid og krævet engagement. Vi har foretaget investeringer både internt og sammen med vores leverandører, for at sikre vores leveringsevne, samtidig med, at vi kan deltage i udviklingen inden for disse topprioriterede områder. Det var en selvfølge, at vi allerede tidligt var en aktiv del af initiativet Fossilfri Sverige, hvor vores eget mål er en fuldstændig fossilfri bilflåde i 2023."

De tre vigtigste udfordringer for Falck
 

  1. Mindske vores miljøpåvirkning
  2. Fossilfri bilflåde i 2023
  3. Miljøkrav fra vores kunde

"Jeg mener, at vi alle skal hjælpe hinanden i klimaspørgsmålet. Som en global virksomhed kan vi være med til at vise vejen"

Thomas Dahl, flådechef hos Falck

Carl F

Løsning

Men at gå fra gennemprøvet fossil diesel til Neste MY, var det ikke et stort skridt?

Jeg kommer fra Linköping og så, at der kørte Stånga Bus på HVO (nu Neste MY Renewable Diesel). Så jeg blev nysgerrig, begyndte at prøvekøre min firmabil på HVO. Det blev starten på Falcks rejse, og vi rakte en hånd ud til bilfabrikanterne for at muliggøre omstillingen. Interessen har været stor, hvilket har fået det til at eskalere meget hurtigt, på trods af vores sikkerhedsarbejde omkring den igangværende drift. I øjeblikket kan overgangen for ambulancerne siges at være mere eller mindre gennemført, så vores satsning er nu på større køretøjstyper, som fx vores specialiserede patientbusser i Värmland.
 
Vi arbejder meget på at reducere vores miljøpåvirkning, og at vælge fossilfrit brændstof er den største indsats, vi kan yde som virksomhed. Men vi gørr også meget andet, for miljøbevidstheden er stor. Derudover møder vi også krav fra vores kunder, ligesom vi er miljøcertificerede. Belønningen for arbejdet har været vores medarbejderes engagement og vilje til at lære mere.
 
Hvad siger dine chauffører og andre medarbejdere?
Mange af chaufførerne synes, det er fantastisk, at vi har lavet denne ændring. De brænder for sagen og er meget engagerede. Så er der medarbejdere, der synes, at omstillingen kun er et lille bidrag til klimaspørgsmålet og gerne vil se større forandringer på globalt plan. Jeg mener, at vi alle skal hjælpe hinanden, og som en global virksomhed kan vi være med til at vise vejen. Falck kan være med og bidrage. Og når vores ambulancer kører på Neste MY Renewable Diesel, kan det gøre det nemmere for andre aktører at følge trop, eksempelvis med brand- og politibiler.
 
Et sidste spørgsmål til Thomas: Falck er nu i over 30 lande - tænker alle på samme måde?
Tja, vi deler alle den samme filosofi – og når det kommer til fossilfri kørsel, er Sverige i front. I mange lande er der projekter inden for eldrift. Personligt synes jeg, at det springer et skridt over – med Neste MY kan du skifte til fossilfri fra den ene tankning til den anden. Eldrift er i den nuværende situation også vanskelig at implementere fuldt ud i Sverige. Hvor mange lande er geografisk mere kompakte, som fx Danmark og Tyskland, har svenske køretøjer ofte en længere rækkevidde at tage højde for, hvor der skal køres lange strækninger uden adgang til ladestandere eller lignende.
 

Fakta om Falck
I mere end et århundrede har det været Falcks opgave at hjælpe mennesker i nød. At komme forulykkede og nødstedte til undsætning. At rehabilitere mennesker efter sygdom. At forebygge og afværge ulykker. Med andre ord; Falcks væsentligste opgave har altid været og er stadig at skabe tryghed for borgerne. Vi er drevet af omsorg, bygger på tillid og sammen skaber vi mere værdi. I de seneste årtier har Falck udbredt sine erfaringer til resten af verden, hvilket kun er lykkedes takket være det tætte samarbejde med det offentlige Danmark. .

Læs mere om Neste MY Renewable Diesel (HVO100)